Teraslar Su Yalıtım İçin Kullanılan Yöntemler Süre Yöntemi, Yapıştırma Yöntemi, Likit Membran Yöntemi ve Polyurea Yöntemi olarak Karşımıza Çıkmaktadır.
Teraslarda su yalıtımı için hangi yöntemler kullanılır? Sorusunun cevaplanabilmesi için su yalıtım yöntemleri, su yalıtım malzemeleri incelenmelidir. Su yalıtımı son derece önemli yapı işlemlerinden biridir. Su yapı malzemelerine çok ciddi hasarlar verebilmektedir. Bu hasarlardan korunmak da ancak yalıtım işlemleri ile mümkündür.
Teraslarda su yalıtımı için hangi yöntemler kullanılır? Belirleyebilmek için öncelikle terasların özellikleri incelenmelidir. Terasların yapılış şekli, zemin özellikleri, kullanım şekilleri su yalıtımı yöntemini belirlemede temel kıstaslardır. Teraslar; gezilen teraslar, gezilemeyen teraslar, açık teraslar, kapalı teraslar, bahçe tipi teraslar gibi farklı türlerdedir. Farklı türler için de farklı su yalıtım yöntemi tercih edilmektedir.
Teraslarda su yalıtımı için kullanılan yöntemler belirlenirken öncelikle yalıtım malzemeleri belirlenmektedir. Sürme tip su yalıtımı yöntemi en çok tercih edilen su yalıtım yöntemlerinden biridir. Teras ve balkonlar için de tercih edilen bu yöntemin tercih edilme neden ekonomik olmasıdır. Maliyeti oldukça düşük olan bu yöntem aynı zamanda geleneksel ve çabuk ulaşılabilirdir.
Teraslarda su yalıtımı için kullanılan yöntemler arasındaki en ekonomik yöntem olan Sürme tip su yalıtımı kalıcı izolasyon yöntemleri arasında sayılmamaktadır. Bu yöntemde kullanılan yalıtım malzemeleri; çimento, kauçuk, poliüretan, bitüm gibi malzemelerdir. Bu malzemeler kurduklarında gerekli esnekliği sağlayamayabilmektedir. Zamanla çatlamalar ve kırılmalar olması mümkün malzemelerdir.
Teraslarda su yalıtımı için kullanılan yöntemler arasında yapıştırmalı su yalıtım malzemeleri kullanılması da vardır. Yapıştırmalı su yalıtımı günümüzde en sık kullanılan yalıtım yöntemlerindendir. Yapıştırma yönteminde kullanılan yalıtım malzemesi genellikle bitümlü membranlardır. Membranların yüzeylere yapıştırılması şeklinde uygulanan yöntemdir. Bitümlü membranlar top halinde satılmaktadır. Uygulama öncesi satın alınan malzemeler su ile ıslatılarak teras yüzeylerine yapıştırılmaktadır.
Teraslarda yapıştırmalı su yalıtımı yöntemi zeminde bulunan mevcut kaplamaların üzerine rahatlıkla uygulanabilmektedir. Ahşap, metal, demir üzerine döşenerek uygulanmaktadır. Su yalıtımı için çok tercih edilse de zamanla aşınmaların oluşabileceği yöntemdir. İklim koşulları yalıtım malzemesinin ömrünü etkilemektedir. Kalıcı yalıtım için aradan geçen zaman dilimlerinde yeniden yalıtım malzemelerinin onarımı yapılmalıdır.
Teraslarda su yalıtımı için kullanılan yöntemler arasında en etkili yöntemlerden biri Polyurea malzemesiyle yapılan yalıtımdır. Polyurea su yalıtımı için kullanılan son dönemde fazlaca tercih edilen malzemedir. Esnek bir yapıya sahip olan malzeme birçok sanayi alanında kullanılmaktadır. Polyurea iklim koşullarına da dayanıklı malzemelerdendir.
Teraslarda su yalıtımı için kullanılan yöntemler arasında maliyeti daha yüksek olabilecek yöntemdir. Son dönemde çok yaygın kullanılsa da diğer yöntemlere nazaran daha az ulaşılabilir yöntemdir. Yangına dayanıklı malzeme olması nedeniyle sıcaklık farklılıklarına dayanıklıdır. İklim koşulları ve dış etkenlere karşı koruma sağlamaktadır. Terasların özellikle açık terasların yalıtımında tercih edilen yöntemdir. Işıktan etkilenme zarar görme oranı yüşük yöntemdir. Su geçirmez özellikte malzemelerdir.
Teraslarda likit membran kullanılarak yapılan su yalıtımı en etkili yalıtım yöntemidir. Likit membran; sürme yöntemi ile uygulanan yalıtım malzemesidir. Sıvı haldedir. Fırçalar ile sürülerek uygulanabildiği gibi spreyler ile püskürtme yöntemi ile de uygulanabilmektedir. Su geçirmez yalıtım malzemesidir. Suyun geçirimini tamamen engellemektedir.
Teraslarda likit membran kullanılarak yapılan su yalıtımı yalıtım malzemelerinin birleştirilmesiyle oluşturulmaktadır. Oluşturulan yalıtım malzemesi her türlü ilkim koşuluna dayanıklıdır. Oldukça kullanışlı ve uzun ömürlü yalıtımı sağlamaktadır. Teras su yalıtımı en çok iklim koşullarının olumsuz getirilerinin önlenmesi için gereklidir. Kar, yağmur yapı malzemelerine ciddi zararlar vermektedir. Bu zararların önlenmesi için likit membran kullanımı en mantıklı tercihlerden biridir.